Wijnhuizen
Domaine Jean-Rene Germanier
In Balavaud, een dorp binnen de gemeente Vétroz (in het hart van de provincie Valais), verbouwt de familie Germanier al drie generaties lang haar druiven. In 1896 plantte Urbain Germanier in Balavaud druiven en negen jaar later begon het produceren van wijnen op bescheiden schaal. Geleidelijk aan nam de wijngaard en wijnkelder in grootte en aanzien toe. Drie van zijn zonen; Paul, Charles en Francis zorgde ervoor dat het bedrijf voorgezet kon worden. Nu, ruim 100 jaar later, behoort dit wijnlandgoed tot een van de meest gerenommeerde in Valais. Het authentieke karakter en de hoogwaardige kwaliteit is wat de wijnen van de familie Germanier al jarenlang onderscheidt. Jean-René Germanier en Gilles Besse-Germanier leiden het bedrijf vandaag de dag. Zij zijn de derde en vierde generatie die de familietraditie in ere houden en zorg dragen voor de productie van deze prachtige wijnen. | |
Chateau d'Auvernier | |
Het domaine Château d’ Auvernier gelegen aan de oevers van het Lac de Neuchâtel, bestaat uit het in 1559 gebouwde kasteel met zijn bijzonder rijke geschiedenis en bezit 16 hectare wijngaard. Daarnaast wordt nog eens 24 hectare wijngaard in de regio benut en wordt de oogst van 20 overige hectare gekocht. Al sinds 1603 is het Château in bezit van de huidige eigenaren, de familie Grosjean. Al ruim 400 jaar houdt deze familie zich op dit prachtige landgoed bezig met het produceren van wijn. De laatste jaren onder de bezielende leiding van Thierry Grosjean. Optimale geologische omstandigheden als de lichte tot middelzware kalkgrond en de ligging aan de oevers van het meer bieden perfecte condities voor de druiventeelt. Elke wijn is de creatie van een heel jaar creatief en zorgvuldig handelen, waarin zowel de natuur, het klimaat, de grond, de opslag als bereidingstechnieken, het karakter en identiteit van de wijn bepalen. | |
Brivio / Gialdi | |
Guido Brivio komt uit een familie met een lange traditie in het produceren van wijn. Hij volgde zijn opleiding in Frankrijk en in de jaren tachtig nam hij een oude wijnmakerij over die al lange tijd gespecialiseerd was in het maken van lokale wijnen in Ticino. Er werden nieuwe wijnkelders uitgegraven direct uit de rotsen van Monte Generoso. Een natuurlijk ventilatiesysteem garandeert hier een constante temperatuur van tussen de 10C° en 12C°. Samen met de donkere omgeving en de stilte bieden deze kelders ideale omstandigheden om de wijnen in te laten rijpen. Brivio stelt hoge eisen aan alle apparatuur en gebruikt geavanceerde technieken in de productie van zijn wijnen. Dankzij langdurige relaties met regionale wijnboeren kan Brivio met de best druiven uit de omgeving werken. Samen met hen is er een wijnbouw concept ontwikkeld en zijn nieuwe wijngaarden aangelegd om de hoge kwaliteit te waarborgen. | |
Angelo Delea | |
Angelo Delea startte zijn bedrijf in 1983, geïnspireerd door de wijnmakers uit Bordeaux. De wijngaarden liggen op verschillende plaatsen in de provincie Tessin. Deze zuidelijkste provincie van Zwitserland heeft optimale klimatologische omstandigheden, welke een zeer positieve invloed op het rijpingsproces van de druiven hebben. De wijnkelders zijn in alle aspecten bijzonder te noemen. De moderne kelders zijn in 1993 aangelegd en liggen 8 meter onder de grond. De 2 meter gravel die er bovenop ligt zorgt voor een constante temperatuur van 13 – 14 °C. Ook de luchtvochtigheid blijft hier het hele jaar door constant. Deze kelder, met zijn ideale omstandigheden, biedt ruimte aan ongeveer 800 vaten. Tevens is er de distilleerderij waar sinds 1932 diverse soorten likeur en brandy geproduceerd worden. | |
Domaine Thomas Marugg | |
In het Oosten van Zwitserland vinden we de wijngaarden vooral in de regio’s van St. Gallen en Graubünden. Een ruime meerderheid van het gebied wordt gebruikt voor aanplanting van de Blauburgunder. Het wijngoed Marugg is gevestigd in Graubünden, in het plaatsje Fläsch waar men 63 hectare wijngaarden vindt. De afgelopen 20 jaar is hier gewerkt aan de verdere opbouw van het, in 1969 door zijn grootvader opgezette, familiebedrijf Thomas Marugg. Door het benutten van oude kennis en moderne technieken wordt hier met veel succes de karaktervolle Fläscher wijn geproduceerd. De wijngaard bestaat uit 6 hectare. 80% hiervan wordt aangeplant met de Blauburgunder druif. Vooral in het Oosten van Zwitserland is deze druif veelal te vinden. De wijngaard staat op kiezelgrond. De warmte van de zon wordt door de kiezel opgenomen en lang vastgehouden. Dit zorgt voor een microklimaat waar de druif uitstekend op gedijt. | |
Mauler & cie | |
Een landelijke en vredige vallei, een voormalig benedictijnenklooster waar nog steeds Gregoriaanse gezangen weerklinken, mysterieuze kelders met eeuwenoude gewelven. Het is in deze uitzonderlijke omgeving dat de familie Mauler sinds 1829 met passie en respect voor traditie haar grote sprankelende wijnen produceert. | |
Rimuss & strada wein AG | |
In 1928 start Jakob Rahm-Huber samen met zijn vrouw een wijnbouwbedrijf. In de jaren die volgen nemen hun kinderen het bedrijf over. Rahm wordt in 1954 in eerste instantie bekend om hun Rimuss: een mousserende druivensap van de Riesling x Sylvaner. Deze Rimuss groeit uit tot een van de meest populaire frisdranken in Zwitserland. | |
Schwarzenbach Weinbau | |
Schwarzenbach Weinbau ligt in Meilen, aan de oevers van het meer van Zürich. De Zurichersee in de regio Sankt Gallen. Wijnmaken zit al lang in de familie van Schwarzenbach, al meer dan honderd jaar en vijf generaties lang. De Relaube werd in 1739 door de familie Wunderli gebouwd als wijnboerderij. In 1912 kocht Hermann Schwarzenbach. Het gemengde bedrijf met wijnstokken, fruitbomen, rabarber en koeien Tegenwoordig verbouwen we negen hectare wijnstokken en zijn ze een van de belangrijkste wijnproducenten in de regio. Schwarzenbach werkt met de natuur – dag na dag. Het terroir waarop de wijnstokken worden verbouwd en de daarbij passende druivenrassen , zoals de inheemse Rauschling, geeft bijzonder wijnen. |